MUŽI A – Kuchár Križan sľubuje: Za dobrý výkon a výhru bude aj kačka s lokšami | Slovenský futbalový zväz

MUŽI A – Kuchár Križan sľubuje: Za dobrý výkon a výhru bude aj kačka s lokšami


autor: Roman Ferstl

WINDISCHGARSTEN (SFZ) – V realizačnom tíme slovenských sokolov, ktorí sa momentálne pripravujú na európsky šampionát v rakúskom Windischgarstene prišlo k jednej zmene. Pribudol do neho kuchár Branislav Križan. Ten však nie je úplným nováčikom, keďže už varil pre národný tím na MS v Afrike. Čo všetko bude mať v rámci jedálneho lístka na starosti a čo nového ho v tíme čakalo, prezradil v rozhovore pre futbalsfz.sk v hoteli Dilly, ktorý sa stal prechodným domovom zverencov trénera Štefana Tarkoviča počas tréningového kempu.

Na obdobie prípravy a samotného Eura 2020 ste sa stali novým členom realizačného tímu. Je to pre vás veľká novinka, keďže už ste fungovali s reprezentáciou na MS v Afrike?

„Som veru takým staronovým členom, hoci odvtedy uplynulo jedenásť rokov, ale ani neviem ako. Teším sa, že som naspäť v tíme. Poznám tu ešte stále veľa ľudí z realizačného tímu, ktorí už boli aj na svetovom šampionáte, futbalistov už menej možno štyroch-piatich, ale v podstate sme nabehli do veľmi podobného vlaku ako vtedy. Všetko sa bude pripravovať čerstvé, žiadne polotovary. Momentálne sme na sústredení v Rakúsku, pomaličky sa tu udomácňujem, už sme aj doobjednávali veci, ktoré mi tu chýbali. Postupne sa teda dostávame do toho správneho smeru, aby chalani boli spokojní a mali všetko, čo potrebujú k tomu, aby podali čo najlepšie výkony.“

Ako prišlo k tomu, že ste opäť ako kuchár tímu? Kto vás oslovil na ďalšiu spoluprácu?

„Robko Tomaschek (technický vedúci reprezentácie – pozn. autora). Zavolal mi asi tak pred tromi-štyrmi mesiacmi s otázkou, či by som nešiel s nimi na Euro. Samozrejme, že som sa veľmi potešil. Vo Francúzsku som nebol, veď to je kolíska gastronómie, ich kuchyňa je úžasná a oni nepredpokladali, že tam budú so sebou potrebovať kuchára a nakoniec mi povedali, že by sa im zišiel. Teraz pre istotu, hoci si nemyslím, že by v Rusku mal byť problém s kuchármi, ma oslovili po skúsenostiach z minula. Je to taká železná istota, lebo môžu sa stať všelijaké veci a dnes je to už bežná vec, že mužstvá mávajú so sebou svojich kuchárov.“

Čo je presne vašou úlohou?

„Skontrolovať všetko, všetky suroviny, z ktorých sa pre náš tím varí. Dôležité je, aby bolo všetko čerstvé, chladené mäso, ryby, čerstvá zelenina, skrátka žiadne mrazené veci. Aby sa technologické úpravy robili tesne predtým, ako sa budú jedlá servírovať. Skrátka, aby sa to neurobilo dopoludnia a potom sa to už len zohrievalo. Zatiaľ som neprišiel v  kuchyni, do toho štádia, že by som tam prišiel, len si urobil poznámky, skontroloval a išiel preč. Žiaľ, som taký typ, že som jedným z nich, od rána som tam, varím, čistím si veci, pripravujem. Keby som mal niečo vysvetľovať, radšej to urobím. Každý kuchár predsa len varí iným spôsobom, ja mám ten svoj, a preto chcem mať prsty v každom jedle, ktoré sa bude našim hráčom podávať.“

Znamená to teda, že jedlo, ktoré sa pripravuje pre slovenských reprezentantov je pod vaším dohľadom a kuchári, ktorí sú k dispozícii napríklad tu v Rakúsku, vám iba asistujú?

„Momentálne je to tak, že mi podajú do ruky nejakú vec, ktorú potrebujem, ale čistím si napríklad aj zeleninu sám, kým sa to troška neutrasie. Kuchyňa je nová, chýbajú mi tu také klasické veci ako sporák, všetko je tu cez konvektomaty a musím si na to zvyknúť.“

Jedálniček pripravuje tímový doktor Ján Baťalík. Aj ho s vami konzultoval?

„Pán doktor Baťalík jedálniček vytvoril, keďže on vie, kedy je silnejší tréning, kedy je voľno, koľko času je do zápasu, kedy je po zápase a môže sa dať niečo mastnejšie a podobne. Mne ho potom posunul na pripomienkovanie a ja som tam ešte doplnil nejakú tepelnú úpravu alebo sezónnu zeleninu. Teraz je obdobie špargle, tak máme na stole tú. Ale spomínaný jedálniček je v podstate taká proteínová diéta. Varí sa najmä kuracie, morčacie mäso, veľa rýb, ktoré sa obmieňajú a aj ich príprava sa mení. Ale býva aj hovädzie, bravčové či teľacie mäso a samozrejme cestoviny. K nim sa robia tri rôzne druhy omáčok, dva druhy šalátu z čerstvej nakrájanej zeleniny. Nechýbajú sladkosti či ovocie, na raňajky bývajú čerstvé šťavy.“

Zaskočilo vás niečím zloženie jedálnička?

„Myslím si, že nie. Po tom, čo som zažil v Afrike, som približne vedel, do čoho idem. Možno jedna vec, že sa nepoužívajú šalátové uhorky a ešte aj hrušky, ktoré ich vraj nafukujú.“

Predsa len od MS v Afrike sa veľa zmenilo aj v tom, ako hráči dodržiavajú stravu a hlavne v tom, ako sa stravujú. Prekvapilo vás, že v tíme je v súčasnosti viacero hráčov, ktorí nekonzumujú mäso?

„To sa musím priznať, že ma prekvapilo. A nie je to jeden, je ich viacero, ktorí sú vegetariáni a majú istú očistu a je to na nich aj vidieť, sú takí šľacháči. Jedálniček je celkovo málo kalorický, takmer bez tukov.“

Budete pre nich pripravovať aj nejakú špecialitu v čase, keď sa samozrejme bude môcť troška poľaviť v rámci jedálnička?

„S pánom doktorom sme sa bavili aj o tom a dohodli sme sa, že im urobím kačicu.“

A bude s knedľou a kapustou?

„Asi áno a možno k nej budú aj lokše, keď budú poslúchať, napríklad, keď vyhrajú (úsmev).“

A čo bude potom pre vegetariánov?

„Mysleli sme aj na nich, tým by som urobil lokše plnené kapustou (smiech).“

V čase, keď ste boli s tímom v Afrike ste pracovali v Bratislave u Matyšáka, ešte stále ste tam?

„Situácia s koronakrízou zmenila celú gastronómiu. Veľa reštaurácií nefunguje a dotklo sa to aj mňa. V prvej vlne sme zatvorili reštauráciu na mesiac, čakalo sa, čo bude a nakoniec som musel po 15 rokoch odísť. Otvorili sme krásny nový koncept Globo, kde sa podávalo päťchodové menu, boli tam vína z celého sveta a skrátka sme pripravovali také zážitkové večere a veľmi ma to bavilo. Ale aj to pre krízu skončilo a keďže mám dve malé deti, musel som niečo riešiť. Momentálne pracujem v Pierre Baguette a robíme úžasné veci v rámci gastronómie. Pracujem tam na vývoji, pripravujeme si svoju majonézu a rôzne nové omáčky a veci, pečieme si svoje pečivo. Teším sa z toho.“

Aké jedlo by ulahodilo vám ako majstrovi kuchárovi?

„Všetko, čo si nemusím uvariť. V jedle si nevyberám, skrátka dôležité je, že som ho nevaril a dostanem ho na tanieri. Vážim si túto robotu a všetkých, ktorí varia, maminy v kuchyni, skrátka všetkých a dokonca, keď varí niekto iný, tak sa mu do toho nemiešam a nepoučujem ho.“

Manželka je dobrá kuchárka?

„Výborná (úsmev).“

Ste aj športový fanúšik alebo vzťah k športu a teda k futbalu prišiel s jedlom?

„Od malička som športoval, hrával som aj futbal, ale nie aktívne. Od desiatich rokov som hrával tenis, dokonca celkom slušne v partii s Dominikom Hrbatým. Aj v tom mládežníckom pavúku som bol celkom vysoko, ale vo veku  18 rokov sa mi prestalo dariť a to ma demotivovalo. Ale všeobecne mám rád šport, milujem futbal, hokej a teda aj tenis. Veľmi sa teším, že v Afrike som napriek povinnostiam, videl všetky zápasy našich a tú atmosféru som si užíval. Nikdy nezabudnem na to, keď sme hrali s Talianmi a ako ľudia šaleli, keď sa na striedačke postavil Pirlo a ešte krajšie to bolo, že my sme ten duel vyhrali. Spomínam si na to, že som na ten zápas išiel v autobuse s chalanmi a bola tam úžasná pohoda a tá dobrá nálada sa potom aj pretavila do nášho víťazstva.“

Aj ste zostali s niekým z hráčov v bližšom kontakte?

„Život ide veľmi rýchlo a každý má ten svoj, ale napríklad s Jankom Muchom sme zostali v kontakte, bol som mu aj na svadbe. Chodil som hrávať tenis s Jankom Kozákom, Kuco k nám chodil často, aj Vladko Weiss či Radko Zábavník.“

Čaká nás Euro 2020, aj tipujete ako na ňom naši chlapci skončia?

„Máme veľmi ťažkú skupinu a môže to dopadnúť hocijako. Veľmi dobre, aj zle, ale ja chalanom verím. Realizačný tím okolo nich je výborný a myslím si, že urobia maximum preto, aby chalani podali maximálne výkony a urobili Slovensku radosť.“

Značky